Menu

Extra hypotheekruimte voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je een huis gaat kopen, is het vooral belangrijk te weten wat je maximaal op te nemen hypotheek is. Op basis hiervan maak je vaak de keuze of een huis wel of niet kan worden gekocht en wat er vervolgens overblijft om de boel te verbouwen. Nu is er wel een verschil wat je gaat verbouwen en zijn er dus ook mogelijkheden om extra geld te kunnen lenen op het moment dat je aan de slag gaat met het verduurzamen van je woning. Hierbij moet je denken aan het (beter) isoleren van je huis, maar ook zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen behoren tot de mogelijkheden. De hypotheeklasten mogen dan misschien wel wat hoger worden, maar de waarde ervan stijgt daarmee wel. Daarbij draag je ook je steentje bij aan het klimaat en wordt ook je energieverbruik een stuk lager. Wil jij hier meer over weten? Wij vertellen je er alles over!

Waarom zou je extra geld lenen?

De kans dat jij in je nieuwe huis direct flink gaat verbouwen is vrij groot. Vaak zijn de badkamer en keuken wel aan vervanging toe en zien we ook dat de vloeren, plafonds en andere zaken worden vervangen. Hoe handig is het dan, om ook direct de vloer te laten isoleren of om HR++ glas te laten plaatsen. Als je dan toch bezig bent, kun je maar beter direct je huis helemaal onder handen nemen, vind je niet? Daarbij profiteer je ook direct van een lagere energierekening en veel meer wooncomfort. Vooral in een wat oudere woning, waar misschien zelfs nog wel enkel glas in zit, voelt het een stuk kouder aan en loop je het risico dat het vochtig wordt in huis. Direct aanpakken dus!

Quick wins om te besparen

Naast de enorme energiebesparende aanpassingen aan je woning, zijn er ook een flink aantal ‘quick wins’ zoals wij deze noemen. Begin bijvoorbeeld eens met het nalopen van alle verlichting. LED verlichting is namelijk in meerdere opzichten een stuk beter. Zo verbruikt het minder stroom en is het minder schadelijk voor het milieu. Vooral in combinatie met zonnepanelen, profiteer je dus eigenlijk dubbelop. Dit geldt overigens niet alleen voor binnen, maar ook voor de buitenverlichting. Vooral rondom de kerstdagen, waarin we het niet alleen binnen, maar ook buiten mooi hebben versierd met ijspegelverlichting, verlichte rendieren en nog veel meer, kun je door te kiezen voor LED verlichting enorm veel besparen. Het vervangen van een handjevol lampen van normaal naar LED lijkt misschien niet veel, maar kan je op jaarbasis al snel een paar tientjes schelen.

Hoeveel extra kun je lenen?

Heb je een hypotheek waarmee je net je huis kunt betalen? Dan is het wel prettig te weten wat nu de mogelijkheden en dus je extra ruimte is op het moment dat je wilt gaan verduurzamen. Afhankelijk van je hypotheekverstrekker kun je tot 106 procent van de waarde van je woning opnemen. Wel zitten hier een aantal regels aan verbonden. Zo dient het bruto jaarsalaris minimaal op 33.000 euro te liggen (2023). Heb je ten opzichte van je inkomen geen extra ruimte? Dan mag je maximaal 9.000 euro extra aan hypotheek opnemen. Het is dus niet zo dat dan ook die 6 procent regel geldt. Wat wel goed is om te weten, is dat je dit ook kunt gebruiken om al een reeds energiezuinig huis te kopen. Regel is wel dat deze een energielabel A++ heeft of een energie index van maximaal 0,6.

Voor welke besparende maatregelen kun je geld lenen?

Het laten leggen van een nieuwe vloer mag dan misschien wel bijdragen aan het verduurzamen van de woning, maar kan niet in alle gevallen worden bekostigd vanuit de hypotheek. Het isoleren van de vloer daarentegen weer wel. Ook zaken zoals HR++ glas, isolerende kozijnen en deuren behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je het geld uiteraard ook gebruiken voor een warmtepomp, zonnepanelen en zelfs voor een douche met warmteterugwinning. Het is op voorhand dus wel aan te raden te kijken naar de mogelijkheden, zodat je straks niet voor een verrassing komt te staan.

Niet bij iedere kredietverstrekker mogelijk

Wat goed is om te weten, is dat het niet bij iedere geldverstrekker of bank mogelijk is zo’n hypotheek af te sluiten. Daarbij kan het ook zijn dat er een extra renteopslag wordt berekend, omdat je in een verhoogde risicocategorie valt, aangezien je eigenlijk meer leent dan wat bij je inkomen past. Je doet er dus ook verstandig aan om voor dit soort zaken een hypotheekadviseur in te schakelen, die samen met jou kan zijn welke banken deze regeling wel bieden en welke ook kostentechnisch het meest interessant is voor jouw specifieke situatie.

 

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button