Menu

Huis kopen als starter

Huis kopen als starter

Huis kopen als starter

Een huis kopen als starter heeft een paar valkuilen die je vooraf moet ontdekken. Je eerste woning kopen als starter betekent dat je moet beginnen met:

  1. Onderzoek taxatiewaarde droomhuis.
  2. Hoeveel kan ik lenen op inkomen?
  3. Hoeveel eigen geld heb ik nodig als starter?
  4. Wat staat er in de BKR?
  5. Hoe breng ik het bod uit?
  6. Hoe ziet de koopakte er uit?

Bereken eens wat je zou moeten bieden en hoeveel u kan lenen.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hypotheek afsluiten als starter

Hypotheek afsluiten als starter

Huis kopen als starter en de hypotheek

Om als starter een huis te kunnen kopen met een goedgekeurde hypotheekaanvraag moet je dus bovenstaande zaken weten. Ik ga u uitleggen in heldere voorbeelden wat er kan gebeuren als u 1 van deze onderdelen over het hoofd ziet. Het zijn echte voorbeelden die wij echt 7 dagen per week meemaken. Huizenzoekers nemen vaak contact met ons op omdat ze in de problemen zijn gekomen. Een afwijzing op de hypotheek komt er aan. Vaak geen slordigheid, maar starters die een huis kopen doen vaak aannames.

Huis kopen als starter en marktwaarde van de woning

Ga je als startende huizenzoeker je eerste huis kopen onderzoek dan eerst de marktwaarde van de woning. Stel nu dat je een woning ziet met een vraagprijs van € 400.000,- en op inkomen kan je € 450.000,- lenen? Je doet een bod van € 410.000,- en de woning is voor jou. Achteraf blijkt uit het taxatierapport dat de taxatiewaarde € 370.000,- bedraagt. Dit betekent dat je als starter geconfronteerd wordt met een extra bedrag aan eigen geld van € 40.000-. Daar komen de kosten koper nog eens bij.  Omdat u uw eerste huis koopt als starter is er geen overwaarde en moet u dat met eigen geld betalen. Stel nu dat u dat geld niet heeft dan gaat de hypotheek niet door maar heeft u vaak wel duizenden euro’s aan kosten. Onthoud goed dat je maximale hypotheek nooit hoger kan worden dan de waarde van een huis. Als starter ben je kwetsbaar. Op de volgende wijze kan je zelf een indicatie van de marktwaarde berekenen als starter. Ga naar Funda en zoek je droomhuis. Bovenaan staat bij “kenmerken” de vraagprijs per m2 woonoppervlakte. Onderaan bij het kopje “Buurt” staat de gemiddelde vraagprijs per m2 woonoppervlakte uit die regio. Hier wordt geen Spaans gesproken en u kan nu duidelijk zien of de vraagprijs van uw droomhuis  in de buurt zit van de gemiddelde vraagprijs. De gemiddelde vraagprijs mag u als indicatie taxatiewaarde aanhouden.

Een huis kopen als starter betekent dat u moet weten hoeveel u kan lenen op uw inkomen. Hierboven is al besproken dat de maximale hypotheek nooit hoger is dan de taxatie. Er zijn veel rekenmodules op internet die u kan gebruiken om uw maximale hypotheek te berekenen. Let op, hoe lager de hypotheekrente is des te meer kan u lenen. Lexwonen.nl gebruikt de dagrente van alle geldverstrekkers. Kan u vandaag op inkomen € 450.000,- lenen dan kan dat zomaar € 430.000 worden na een week. Check via deze pagina hoeveel u kan lenen en zou moeten bieden.

Hoe breng ik als startende huizenkoper een bod uit?

Een hypotheek afsluiten als starter kan dus pas als je maximale hypotheek op inkomen en op taxatiewaarde bekend is. Stel nu dat u € 50.000,- eigen geld wil gebruiken en de vraagprijs van een woning bedraagt € 400.000,-? U doet dat als volgt: Bod € 400.000,- onder voorbehoud van financiering € 350.000,-. Hiermee geeft u aan dat u als starter niet de volledige vraagprijs hoeft te financieren. U staat met 2-0 voor. U gaat dan ook € 350.000,- aanvragen aan hypotheek en eigen inleg € 50.000,- gebruiken. Vertel altijd dat datum overdracht zo snel mogelijk kan tenzij beide partijen anders overeenkomen.

Koopakte belangrijk voor startende huizenkopers

Huis gekocht als starter dan gaat u de koopakte tekenen. Vooraf ontvangt u eerst een concept koopakte (voorbeeld zoals hij wordt). Check concept koopakte samen met uw adviseur. Zorg dat het bedrag aan voorbehoud van financiering exact het bedrag is dat u aan hypotheek gaat aanvragen. Gaat u meer hypotheek aanvragen dan klopt het niet met de koopakte. Stel dat de hypotheek niet door gaat dan krijgt u een afwijzing met een fout bedrag. Dit kan u een boete kosten van 10% van de aankoopsom. Lexwonen regelt voor starters die hun eerste woning kopen de aankoop, hypotheek  en de koopakte vanaf € 995,-. Een huis kopen als starter is hypothecair gezien geen kunststukje. Als een starter zijn eerste huis koopt dan hoeven wij geen rekening te houden met hypotheekverleden. Relatief snel klaar dus. Omdat wij in geheel Nederland werken met taxateurs en notarissen kunnen wij u snel helpen met het bod en de startersfinanciering omdat u als starter de eerste woning koopt.

Huis kopen als starter lukt niet

Lukt het u niet om een huis te kopen als starter? Huis kopen met broer of zus tot aan 4 personen is mogelijk. Ook samen met ouders een huis kopen is mogelijk zodat u veel ruimer kan kopen.

Wat zijn de belangrijkste zaken om te weten als je als starter een huis koopt in samenhang met de hypotheekaanvraag?

Het belangrijkste is dat u het volgende weet: Hoeveel kan ik lenen, rekening houdend met bedragen uit de BKR, de taxatiewaarde en wat wil de verkoper van de woning. Je kan als starter niet meer financieren dan de taxatiewaarde. Biedt u te hoog ten opzichte van taxatiewaarde dan heeft u veel eigen geld nodig. Startende huizenkopers hebben dit vaak niet omdat er geen overwaarde is van de oude woning. Lees de tips hoe je zelf taxatiewaarde indicatie kan maken en alles over je bod. Vanaf € 995,- regelen wij de hypotheekaanvraag en hulp bij aankoop en de koopakte.

Als wij als starter te weinig inkomen hebben om een huis te kopen zijn er dan nog alternatieven voor een hypotheek?

Als je als starter geen huis kan kopen omdat er te weinig inkomen is ga dan zoeken naar familieleden of vrienden die in hetzelfde schuitje zitten. Hypotheek samen met ouders, met broer of zus, met vrienden of kennissen tot 4 personen is mogelijk. Heeft iedereen een modaal inkomen dan kunnen jullie als starters vaak een huis kopen van € 800.000,- tot € 1.000.000,-.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button