Menu

Huis verkopen en blijven wonen

U kan uw huis verkopen en blijven wonen zonder te huren op 2 manieren.

  1. Door uw woning voor de helft van de huidige waarde te verkopen aan familie of kennissen zodat deze mede-eigenaar word. U hoeft niets terug te huren omdat u ook mede-eigenaar bent en zodoende kan blijven wonen. Op deze wijze krijgt u veel overwaarde op uw rekening gestort waar u mee kan doen wat u wilt. De woning komt dan vaak in box 3, dat is een nadeel.
  2. Door de woning helemaal te verkopen aan eigen kind of goede kennis voor goedkope prijs.  Hypotheek voor de kinderen komen in box 1. Overwaarde mag u alles mee doen. U blijft daar dan wonen als uw kind of kennis dat goed vindt.
Huis verkopen en blijven wonen

Huis verkopen en blijven wonen

Voorbeeld huis verkopen en blijven wonen

Bram 66 jaar verkoopt zijn woning voor de helft van de huidige waarde aan zijn dochter Jannie. Marktwaarde bedraagt € 560.000,- dus Jannie wordt voor € 280.000,- mede-eigenaar. Ze krijgt een startersfinanciering van € 280.000,- en dat geld gaat via de notaris naar haar vader. Op deze wijze kan vader een gedeelte van het huis verkopen en blijven wonen met een gevulde bankrekening.

Uiteraard moeten alle eigenaren wel onder één dak wonen. Jannie deelt mee in de waardeveranderingen omdat ze voor 50% eigenaar is van de woning. Voor vader is het ideaal om nu lekker ruim te leven met nauwelijks extra kosten. Geen huur betalen omdat de woning voor de helft verkocht wordt en niet in zijn geheel. Andere optie zou kunnen zijn dat ouders met eigen kind een woning koopt.

Huis helemaal verkopen en blijven wonen

Je verkoopt de woning in zijn geheel voor de WOZ-waarde aan eigen kind, eventueel met partner. U blijft er zelf ook wonen. U ontvangt zelf de overwaarde wat u mag opmaken. De kinderen krijgen een hypotheek in box 1. Je verkoopt de woning maar je mag niet terug huren. Kinderen hebben goedkoop een huis gekocht. Ouders mogen kinderen altijd nog € 6.000,- per jaar belastingvrij schenken.

Voorbeeld van Peter en Bianca uit Utrecht. Zij kochten de woning van haar moeder voor € 476.000,-., de WOZ-Waarde.  De marktwaarde bedraagt € 690.000,- via de taxateur. Helaas moet je 2% overdrachtsbelasting betalen  over de waarde. Wij hebben een Calcasa rapport laten maken. Dit rapport gaat altijd van lagere marktwaarde uit. Calcasa kwam uit op € 575.000,-.  Dit betekende snel even € 2.400,- verdiend omdat er minder overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Ouders kregen € 403.000,- op hun rekening gestort. Pensioenproblemen kennen ze nu niet.

Ga altijd vooraf naar de notaris.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis bouwen en aannemer niet betalen

Lees meer
Call Now Button