Menu

Nu huis kopen of wachten?

Update 2 oktober 2022

Moet ik nu een huis kopen of wachten op andere tijden💵? Koop nu een woning want de hypotheekrentes zijn nog betaalbaar en bezichtigingen dalen waardoor je niet meer hoeft te overbieden en geen eigen geld nodig hebt. Wachten tot later kan betekenen dat je gewoon weer € 30.000,- tot € 100.000,- hoger moet bieden. Tekort aan huizen betekent dat je bij iets lagere hypotheekrentes weer achter in de rij komt te staan met bezichtigingen en bieden. Kijk eens wat je zou moeten bieden en hoeveel je kan lenen.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Goedkoopste hypotheek met aankoopadvies

Goedkoopste hypotheek met aankoopadvies

Nu huis kopen of wachten tot 2023

Nu huis kopen of wachten?

Nu huis kopen of wachten?

Het grote probleem de laatste jaren was het eigen geld wat je nodig had voor een hoger bod en de kosten koper. Door de inflatie steeg de hypotheekrente als een raket en steeds minder mensen hadden zin om een huis te gaan bekijken. Immers een hogere rente betekent minder hypotheek mogelijk en hogere maandlasten. Er is twijfel of je nu een huis moet kopen of wachten tot 2023 of 2024. Bereken eens wat je kan lenen en wat je zou moeten bieden op je droomhuis.

Nu huis kopen of later

Nu huis kopen of later

Waarom nu een huis kopen en niet wachten?

Het is al heel lang geleden dat de voorraad huizen zo hoog lag. Omdat de animo minder is en de huidige verkopers al een andere woning hebben verwacht lexwonen dat je nu moet kopen. Verkopers zitten een beetje in de rats. Sommigen hebben zoveel overwaarde van de oude woning nodig voor de nieuwe aankoop dat ze niet willen wachten op een andere koper. Door nu te kopen verwacht ik dat een huis kopen zonder eigen geld mogelijk is.

Omdat de taxatie nog wel relatief hoog is en je niet meer hoeft te overbieden scheelt je dit wel € 50.000,- of meer aan eigen geld. Toegegeven dat de rente hoger is dan vorig jaar maar de ultieme tijd om een huis te kopen kan je vergeten. Hoger bieden is niet meer, afdingen is sinds juli 2022 de norm.

Wacht je met een huis kopen dan loop je de kans dat als de hypotheekrente nog verder daalt dat er weer massa mensen op huizenjacht gaan. Lexwonen verwacht dat huizenprijzen nog tot het najaar van 2022 laag zal blijven. Ook voor lage hypotheekrente kan je nu terecht bij lexwonen.nl.

Langer wachten met kopen kost geld

Lexwonen denkt dat je beter nu kan kopen want langer wachten kost je geld. Huizenprijzen kunnen later natuurlijk nog dalen maar het risico dat honderdduizenden huizenzoekers op huizenjacht gaan is levensgroot aanwezig. De tijd van het overbieden zal dan weer de norm worden. Vraag persoonlijk hypotheekadvies bij lexwonen.

Huis nu verkopen of wachten op andere tijden

Sta je in de schoenen van een verkoper dan is het lastig adviseren. Het is afhankelijk hoeveel geld ze nodig hebben. Huidige verkopers hebben een hekel om later dubbele woonlasten te hebben omdat hun woning nog niet verkocht is. Wachten op verkoop is een risico.

Nu huis kopen of wachten op lagere hypotheekrente

De hypotheekrentes liggen in september 2022 hoger dan eind 2021. Omdat bezichtigingen sterk teruglopen is er een kans om nu een huis te kopen en niet te wachten. Wel is hypotheekrentes vergelijken belangrijk omdat je dat elke maand veel geld kan schelen.

Kan ik beter nu een woning kopen of kan ik beter wachten tot de hypotheekrentes dalen?

Als je kan kopen is mijn advies om nu te kopen en niet te wachten. Natuurlijk kan je wachten tot de hypotheekrentes dalen maar daar wacht heel Nederland op. Gaan rentes dalen dan kan je meer lenen en zijn de hypotheeklasten lager. Op dat moment echter staat heel Nederland weer in brand en heb je € 50.000,- tot € 100.000,- aan eigen geld nodig om hoger te bieden. Lees alles in deze blog waarom het beter is om nu een huis te kopen.Startershypotheek

Klopt het dat als ik nu een huis koop dat ik meer hypotheekrente aftrek heb?

Koop je een huis dan heb je onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger de hypotheekrente des te meer aftrek heb jij. Wel is het zo dat een lage hypotheekrente goedkoper is dan een hoge hypotheekrente.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Met deze tips maak je als starter meer kans op de huizenmarkt

Lees meer
Call Now Button