Menu

Belang van Taxatierapport

Taxatierapport belangrijk i.v.m. maximale hypotheek en eigen geld.

Een taxatierapport is een belangrijk onderdeel bij het kopen van een huis. Stel dat u een huis koopt van € 200.000 vanaf 2018. Uw maximale hypotheek bedraagt € 200.000 via de bank.

Taxatierapport belangrijk

Taxatierapport belangrijk

Taxatie te laag dan veel geld nodig

Stel nu dat na de aankoop van de woning het huis wordt getaxeerd op € 190.000. U zal dan een slordige € 10.000 extra eigen geld nodig hebben. In bovenstaande situatie zal u een hoop eigen geld in de hypotheek moeten stoppen. Indien dit niet lukt en u ziet vervolgens van de woning af dan moet daar wel iets over afgesproken zijn in de koopakte.

Taxatierapport belangrijk voor hypotheek

Laat u niet verrassen en neem Lexwonen in de arm i.v.m. de juiste  waardebepaling en begeleiding van hypotheek en aankoop waar ook in Nederland.

Graag meer informatie over een huis kopen, de maximale hypotheek en eventueel de waarde van de woning die wij op het oog hebben.


  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Altijd no cure-no pay. Dan nog iets over prijzen van taxateurs, ze bestaan al vanaf € 350,- tot € 650,-. Een normale prijs voor een taxatie ligt tussen de € 500,- en € 650,-. Let op, indien u een woning koopt met NHG dan mag de hypotheek maximaal € 320.000,- bedragen (peil 2020).

Indien u een huis koopt dan heeft u meestal een taxatierapport nodig. Vraag Lex Wonen om en taxateur uit de regio.
Een huis kopen zonder eigen geld is vaak mogelijk.

Verschil taxatierapport en bouwkundig rapport

U kan een taxatierapport niet vergelijken met een bouwkundige keuring. Bij een taxatierapport  let men meer op de waarde van de woning zodat de bank niet meer gaat uitlenen dan de waarde van de woning. Ook willen ze weten of de verkopers de huidige eigenaren zijn.

Bij een bouwkundige keuring let men op de constructie van de woning en hoeveel kosten men heeft op de korte- middellange- en lange-termijn.

Wilt u weten hoeveel u met maximaal 4 personen kan lenen

U krijgt direct een indicatie zodat u globaal weet tot welk bedrag u op Funda kan kijken naar huizen. Voor exacte maximale hypotheek hebben wij meer gegevens nodig waaronder  BKR gegevens van alle aanvragers. Heeft u onze homepage al gezien?

Update 11 maart 2020