Menu

Overwaarde en eigenwoningreserve

Eigenwoningreserve ontstaat  door overwaarde op de eigen woning⭐. Overwaarde op eigen woning dient u altijd te gebruiken voor de verlaging van de nieuwe hypotheek. Gebruikt u de overwaarde niet om de hypotheek te verlagen dan mag u de rente van het gedeelte ter hoogte van de overwaarde niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Maar is dat erg dat u de hypotheekrente niet mag aftrekken? Wilt u uw overwaarde gebruiken als een extraatje ? Dat kan!

Voorbeeld van overwaarde en eigenwoningreserve

Overwaarde en eigenwoningreserve

Overwaarde en eigenwoningreserve

We gaan er even vanuit dat u uw eerste eigen woning gaat verkopen na 6 jaar. U had deze woning destijds aangekocht voor € 336.000,- De overwaarde op uw woning is de verkoopprijs minus huidige hypotheekbedrag en minus de verkoopkosten makelaar. Voorbeeld berekening: Verkoop woning voor € 405.000,-, hypotheeksom bedroeg bij verkoop nog € 300.000,-  en de kosten verkopend makelaar bedragen € 5.000,-.

Uw eigenwoningreserve, winst of overwaarde bedraagt dus € 100.000,-. Even in cijfers: € 405.000,- minus € 300.000,- minus € 5.000,-= € 100.000,-.(= overwaarde dus eigenwoningreserve)

Wat moet ik met mijn eigenwoningreserve?

U dient deze € 100.000,- (overwaarde) te gebruiken om uw nieuwe hypotheek mee te verlagen, tenminste als u de hypotheekrente van de nieuwe woning volledig wil aftrekken van de belasting.

U koopt ander woning van € 500.000,-

Hoe gaat u die eigenwoningreserve gebruiken en hoe ziet de nieuwe hypotheek er uit bij de aankoop van de nieuwe woning van € 500.000,-?

Uw nieuwe woning kost u € 500.000,- maar u had een overwaarde van € 100.000,-. Deze overwaarde of te wel eigenwoningreserve gaat u inbrengen zodat u een hypothecaire lening krijgt van € 400.000.-. De hypotheek op uw nieuwe woning is volledig aftrekbaar.

Nieuwe hypotheek krijgt 2 delen

Eigenwoningreserve beïnvloed hypotheek

Eigenwoningreserve beïnvloed hypotheek

Nu is er nog iets bijzonders waar u rekening mee moet houden. U mag de hypotheek nog maar 30 jaar lang aftrekken van de belasting. U heeft in bovenstaand voorbeeld reeds 1 hypotheek gehad gedurende 10 jaar.  De oude hypotheek had een eindstand van € 300.000,- en de rente daarvan is gedurende 6 jaar fiscaal afgetrokken. Dit deel mag u dan ook nog maar 24 jaar aftrekken van de inkomstenbelasting.

Nu krijgt u een nieuw deel hypotheek van € 100.000,- want u heeft € 400.000,- hypotheek nodig. Dit deel van € 100.000,- mag u wel voor 30 jaar lang aftrekken van de belasting. Nu even onder elkaar uitgewerkt.

€ 500.000,- aankoopsom van de woning
€ 100.000,- af overwaarde

€ 400.000,- benodigd hypotheek

1 deel hypotheek aflossen in 24 jaar van € 300.000,-(oude deel oude huis)
1 deel hypotheek aflossen in 30 jaar van € 100.000,-

Beide delen hypotheek zijn volledig aftrekbaar door juiste toepassing van de eigenwoningreserve.

Ander huis kopen? Hoeveel kan ik lenen?

  • Hidden
  • Ander huis kopen? Bereken hypotheek


    Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veel verhuizen beïnvloed overwaarde en eigenwoningreserve

U zal begrijpen dat als u veel gaat verhuizen dat dit een heel geknutsel kan worden met de eigenwoningreserve. Er zijn omstandigheden dat wij geen aankoop en hypotheek regelen. Heeft u een huis gezien en wilt u de woningwaarde weten? Klik hier om de woningwaarde op te vragen van uw droomhuis.

Hypotheekkosten betalen uit overwaarde mag

Hypotheekkosten betalen uit overwaarde

Hypotheekkosten betalen uit overwaarde

Heeft u overwaarde op de oude woning dan mag u de hypotheekkosten hiervan betalen. Dit scheelt u weer eigen geld. Heeft u helemaal geen overwaarde en heeft u weinig eigen geld? Lees onze blog: Huis kopen zonder eigen geld.

Huis kopen met nieuwe partner pas op!

Gaat u een huis kopen met een partner en heeft u of uw partner reeds een eigen woning gehad? U voelt hem al aankomen. U kan niet zonder meer een huis kopen en de volledige hypotheek 30 jaar aftrekken van de belasting. Vraag Lex Wonen om raad en kijk ook even op onze homepagina.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Startershypotheek Groningen

Lees meer
Call Now Button