Menu

Volatiliteit woningmarkt

De Volatiliteit op de woningmarkt is nog nooit zo groot geweest. Bewegingen van verkoopcijfers van woningen waren sinds 2018 tot juli 2022 Sky high. Door hogere inflatiecijfers en de oorlog in OekraĆÆne waren de huizenprijzen weer gedaald. De hypotheekrente werd 5 keer hoger dan in 2021. Nu zijn we op een punt beland dat de huizenprijzen weer enorm gaan stijgen omdat hypotheekrentes dalen als gevolg van dalende inflatie en dalende hypotheekrentes. Hierdoor kan je meer lenen. Koop nu een huis, straks staan we weer met met zijn allen door een raam te gluren.

Geen stabiliteit betekend hoge volatiliteit woningmarkt

Instabiliteit woningmarkt 2023

Instabiliteit woningmarkt 2023

Bijna niemand is het met ons eens maar dat was vorig jaar ook al zo. De woningmarkt zou licht dalen. Op dit moment zijn we nog niet op het diepste punt aangekomen, woningprijzen zullen nog iets zakken. Maar let op, omdat de hypotheekrente en de inflatie als een gek daalt kunnen mensen weer meer lenen. Dat betekent dat je weer met zijn allen in de rij staat om te gaan bezichtigen en te overbieden. Hoger bieden tot ā‚¬ 75.000,- wordt weer de norm en dat zorgt voor een hoge volatiliteit op de huizenmarkt. Bereken uw bod en wat u kan lenen met biedcertificaat.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Opgaande prijzen en neergaande prijzen in korte tijd

Volatiliteit op de huizenmarkt wil zeggen dat de huizenprijzen in een relatief korte periode op en neer gaan. Huizenprijzen bewegen mee met de inflatie en de hypotheekrente. Nu er voldoende gas is en de energieprijzen dalen waardoor inflatie daalt kan je straks weer achter in de rij staan bij de makelaar omdat iedereen meer kan lenen.

Hoe komen wij aan deze info?

Volatiliteit woningmarkt

Volatiliteit woningmarkt

Het is eigenlijk heel simpel, je kan merken dat er langzaam weer meer bezichtigingen zijn en verkopers kunnen weer beter onderhandelen. Als koper moet je weer hoger in de boom gaan zitten. Lexwonen is erkend aankoopbemiddelaar en intermediair.Ā  Onze blogs zijn niet speculatief maar gebaseerd op feiten. Dagelijks kopen wij huizen aan voor klanten en regelen wij de hypotheken. Het speelveld wordt heel langzaam weer iets kleiner. Dit betekent dat je weer hoger moert bieden. Een bod wordt weer vaker afgeslagen zodat u meer eigen geld nodig heeft.

Het CBS, banken en economen laten pas wat horen na een kwartaal. Omdat het kwartaal bijna afgelopen is hoor je hier niet veel over. In april 2023 wordt iedereen wakker maar dan is het te laat om te kopen. In het voorjaar 2023 gaan economen u vertellen dat de boel weer aantrekt. Voor een starter is het dan al veel te laat. Lex van de Straat van Lexwonen praat over locaties uit heel Nederland waar prijzen weer aantrekken.

 1. Weert
 2. Someren
 3. Utrecht
 4. Goor
 5. Enschede
 6. Apeldoorn
 7. Usquert
 8. Middelburg
 9. Rijssen

Omdat onze biedingen op slechts 2 woningen werd geaccepteerd is er een kentering op de woningmarkt. De Instabiliteit op de woningmarkt gaat ook niet weg omdat het tekort aan woningen erg hoog is. Vraag ons om raad en laat ons voor u bieden met een biedcertificaat.

Wat willen wij u vertellen

Omdat wij nu nog onderaan zitten qua huizenprijzen acht ik het met name voor starters belangrijk om een huis te kopen. Een startershypotheek voor eerste woning is nu nog mogelijk.Ā  Langzaam gaat de bewegelijkheid weer omhoog in dus een zeer kort tijdsbestek. Nog nooit was de volatiliteit op de woningmarkt in Nederland zo groot.

Koop nu een huis tot 4 personen

Ga alleen of samen op pad nu het nog kan, huizenprijzen bewegen omhoog.Ā Lukt het u niet om een woning te kopen? Weet dat het mogelijk is om met vrienden of ouders een huis te kopen. Een huis kopen met ouders, vrienden of overige familieleden is onze dagelijkse bezigheid. Aankoop en hypotheek onder 1 dak.

Volatiliteit woningmarkt en taxatie

Let goed op als u een woning gaat kopen. Taxateur zijn in deze tijd is geen makkie. Als huizenprijzen dalen en snel weer stijgen in een kort tijdsbestek (hoge volatiliteit) dan vraag vooraf aan taxateur een indicatie van de marktwaarde. Bent u starter en de marktwaarde valt tegen dan zal u veel eigen geld nodig hebben om te kunnen kopen. De taxatiewaarde schommelt namelijk ook mee met de huizenprijzen. Lexwonen is erkend aankoopbemiddelaar en Hypothekadviseur. Laat alles over aan de mensen die dagelijks met aankoop en hypotheek bezig zijn.

Wat wordt bedoeld met de Volatiliteit van de woningmarkt en wat zegt dat over de huizenprijzen in 2023?

Volatiliteit woningmarkt betekent dat de vraagprijzen van de woningen in een relatieve korte periode snel stijgen en weer dalen. Door de gestegen hypotheekrente door de energieprijzen en mede als gevolg daarvan een hoge inflatie konden huizenkopers minder lenen. Op dit moment dalen de hypotheekrentes van alle geldverstrekkers sinds oktober 2022. Dat betekent dat huizenprijzen weer gaan stijgen. Koop nu een woning, vooral als u starter bent anders staat u straks weer achter in de rij door een raam te gluren en bent u weer een grote zak met eigen geld kwijt om Ć¼berhaupt te kunnen bieden. Lees en bereken.

Ik ben starter waar moet ik op letten als ik nu een woning koop?

Vraag vooraf de taxatie op en doe altijd een bod met een biedcertificaat. Voor starters geld dat de bewegingen op de woningmarkt er voor kunnen zorgen dat u fout zit met taxatiewaarde. U zal dan veel eigen geld mee moeten nemen. Lexwonen regelt voor starters een hypotheek vanaf ā‚¬ 995,,- incl. aankoop.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button