Menu

Toetsinkomen

Wat is mijn toetsinkomen?

Wat is mijn toetsinkomen?

Toetsinkomen zijn alle inkomens verkregen uit arbeid minus betalingsverplichtingen zoals schulden, leningen, alimentatie partner, studieschuld en private lease producten. Het toetsinkomen is de basis voor de berekening van uw maximale hypotheek maar elke bank kijkt daar anders tegen aan. Bij de ene bank wordt 100% van uw inkomens gegevens gebruikt voor de maximale hypotheekberekening maar bij een andere bank wordt maar een gedeelte van het toetsinkomen gebruikt voor de hypotheekberekening. Voor een startershypotheek is het belangrijk dat er niets in de BKR staat vermeld.

Lex Wonen kan u bijvoorbeeld helpen als u:

Toetsinkomen en maximale hypotheek

Toetsinkomen en maximale hypotheek

Wat bepaald mijn toetsinkomen?

Elke bank berekend het toetsinkomen anders. De algemene voorwaarden van een bank bepalen de hoogte van je toetsinkomen en dus je maximale hypotheek. Zie hier de onderdelen:

  • Bruto jaarinkomen
  • Vakantiegeld
  • Overwerk
  • Rood staan op bank faciliteit
  • Krediet
  • Alimentatie aan ex-partner
  • Inkomens uit hobby
  • Bonus of overwerk

Alle getalletjes worden per bank echt waar anders beoordeeld. Soms is het handig dat wij bepaalde kredieten omzetten. Hierdoor wordt uw toetsinkomen hoger zodat je bij sommige banken wel je droomhuis wel kan kopen.  Maar helaas is dat nog niet alles. De huizenmarkt dwingt kopers om goed te inventariseren.

Toetsinkomen en marktwaarde bepalen hypotheek!

Stel nu dat u met een toetsinkomen van € 60.000,- bij een bank € 400.000,- aan hypotheek kan krijgen? Uw droomhuis heeft een vraagprijs van € 350.000 k.k. Appeltje eitje zegt u toch? Wat kan dan nu nog het probleem zijn?

Stel dat de woningwaarde van uw droomhuis € 325.000,- bedraagt ? Vraagprijs is dus € 25.000,- hoger dan de woningwaarde! U krijgt dan geen hypotheek omdat de woningwaarde lager is dan uw bod, tenzij u deze € 25.000,- uit eigen zak betaald. Wil jij hoger bod doen dan zal je alles moeten weten.

Getoetste hypotheek is dus de maximale hypotheek op toetsinkomen en getoetste (getaxeerde) woningwaarde

LexWonen begrijpt dat het nu lastig wordt. De kennis die u nodig heeft om al dit soort zaken snel en vakkundig te kunnen achterhalen is weggelegd voor een:

⇒ Erkend aankoopbemiddelaar

⇒ Hypotheekadviseur

Huis toetsen en inkomens toetsing alles onder één dak

Inkomenstoets en woningwaarde toets

Inkomenstoets en woningwaarde toets

Heeft u een huis gezien en wilt u alle belangrijke toets getallen weten? Vul bovenstaand formulier in of bel 7 dagen in de week voor  belangrijke info. Verder is het belangrijk om te weten dat de hoogte van de hypotheekrente je maximale hypotheek beïnvloed. Onze prognose van de hypotheekrente is stijgende.

Overwaarde verruimt toetsinkomen

Letterlijk klopt het niet helemaal maar uw doel van een hogere hypotheek krijgen kan natuurlijk wel als u overwaarde heeft. LET OP! Voor de maximale hypotheekberekening mag u niet met de gehele overwaarde rekenen. Lees onze blog over overbruggen hypotheek.

Lukt het u niet om met uw toetsinkomen een woning te kopen? Weet dan dat het ook mogelijk is om samen met ouders een woning te kopen. Een hypotheek met ouders betekent veel meer inkomen waardoor wensen in vervulling kunnen gaan.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button